911 Emergency Response Centre

A new facility shared by 2 government departments which oversee the coordination of emergency services throughout the region. The building received a LEED Certification rating from the US Green Building Council. A number of sustainable strategies were incorporated: Rainwater collection; Passive cooling and daylighting; Use of recycled and recyclable materials; Use of native landscaping. The structural system is an integral part of the architectural aesthetic, long cast-in-situ concrete walls form a shell, within which a lighter steel structure is expressed. Built to accommodate earthquakes of magnitude 9.0, the steel acts as a moment frame, the concrete walls as shear components. The driving force for the design was however, the needs of the people working in a highly stressful environment, and whose previous workplace was in a basement. To combat high staff turnover, the main workspaces are 2 large open rooms, indirectly lit by clerestory windows. These workrooms have direct access to an outdoor area which fully opens to the surrounding landscape. Within the workrooms, each staff member has individual control of task lighting, heating and cooling systems, to provide maximum comfort for each individual. Communal areas away from the stress of the workrooms are provided, such as a staff gym, break-out rooms (for immediate counseling) and a dining hall.
Work in Association with Ross Drulis Cusenbery, Hewitt Architects.

Awards

American Institute of Architects, San Francisco Chapter- Excellence in Design Citation Award 2005